Οι Ξένες Γλώσσες κάνουν καλό στο Μυαλό σου!

Οι Ξένες Γλώσσες είναι για το μυαλό ό,τι είναι η γυμναστική για τους μυς του σώματός σου.

H μητρική μας γλώσσα «αποθηκεύεται» σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου όταν είμαστε παιδιά και μένει εκεί ακίνητη κι ακλόνητη για πάντα. Oι γλώσσες που μαθαίνουμε ως ενήλικες εγγράφονται σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου δημιουργώντας καινούριες, διαφορετικές συνάψεις. Βάζουν τα μέρη του εγκεφάλου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλάζουν τη δομή του εγκεφάλου και αυξάνουν τα μεγέθη φαιάς και λευκής ουσίας, όπως και αυτό του εγκεφαλικού φλοιού. Με απλά λόγια, μεγαλώνει το μυαλό σου!

Και δεν είναι μόνο αυτό… Έχει επίσης βρεθεί ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη των ανθρώπων που μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες λειτουργεί καλύτερα, ακόμα και σε μη γλωσσικά ζητήματα.

Αυτή εδώ η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία διαπίστωσε ότι μία και μόνο ξένη γλώσσα μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ, κατά τεσσεράμισι χρόνια, κατά μέσο όρο.

Οι άνθρωποι που μιλούν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα προσαρμόζονται γρηγορότερα και είναι καλύτεροι στο multi tasking.  Όταν μιλάς τη μητρική σου γλώσσα, η άλλη ή οι άλλες στο μυαλό σου δεν «κατεβάζουν ρολά», αλλά παραμένουν ενεργοποιημένες.

Πώς το ξέρουμε αυτό; Ξέρουμε κατ’ αρχάς πως όταν ακούς μια λέξη, για την ακρίβεια τους πρώτους ήχους μιας λέξης, ο εγκέφαλός σου προσπαθεί να την μαντέψει πριν την ακούσει ολόκληρη.

Όταν, ας πούμε, ακούς «προσπ-» σκέφτεσαι ταυτόχρονα προσπάθεια, προσπέκτους και (αν μιλάς καλά αγγλικά) prosperity. Δεν το κάνεις συνειδητά, οπότε είναι πιθανό να μην το προσέχεις, αλλά συμβαίνει.

polyglosso

Σε πειράματα με ανθρώπους που μιλούσαν μόνο αγγλικά ή αγγλικά και ρώσικα, όταν τους ζητούσαν να πιάσουν τον μαρκαδόρο (marker στα Αγγλικά) από ένα σύνολο αντικειμένων, που βρισκόταν μπροστά τους, ανάμεσα τους και γραμματόσημο, όσοι μιλούσαν ρώσικα κοιτούσαν και το γραμματόσημο (марка στα Ρώσικα) πριν ολοκληρωθεί η λέξη.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να τα δείτε πιο αναλυτικά:

Πηγή: in2live.gr