Εισαγωγή

Πριν διαβάσετε για τα Ρουμάνικα στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σλαβικών και Ανατολικών Γλωσσών ΒΑΒΕΛ, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί τα Ρουμάνικα βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας στην κατηγορία των Ευρωπαϊκών Γλωσσών και όχι στων Σλαβικών.

Είναι αρκετά σύνηθες για τον περισσότερο κόσμο στην Ευρώπη να θεωρεί τη Ρουμανική Γλώσσα Σλάβικη κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης. 

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε, ότι η άποψη αυτή είναι δικαιολογημένη, μέχρι ένα σημείο.

Ενώ πρόκειται για μια αμιγώς λατινογενής γλώσσας, πολλές λέξεις είναι δάνεια από τις σλαβικές γλώσσες και διαλέκτους της ευρύτερης περιοχής.

Τρόπος παρακολούθησης

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, αλλά και εξ αποστάσεως. Δηλαδή ONLINE!

Όλα τα τμήματα είναι ολιγομελή και ευέλικτα. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 6 σπουδαστές ανά τμήμα.

Λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων έχουμε τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνουμε το ωρολόγιο πρόγραμμα με τους σπουδαστές μας πριν την έναρξη του κάθε προγράμματος.

Στα ONLINE τμήματα υπάρχει δυνατότητα μαγνητοσκόπησης του μαθήματος. Αν κάποιος σπουδαστής απουσιάζει για σημαντικό λόγο, το μάθημα καταγράφεται. Καταγραφή γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμμαθητών και τηρούνται από την πλευρά μας όλα τα μέτρα προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων.

romania

Επίπεδο γλωσσομάθειας & διάρκεια

Στα Ρουμάνικα για να φτάσετε σε ένα καλό επίπεδο κατανόησης και παραγωγής λόγου χρειάζεστε 2 χρόνια. Το επίπεδο αυτό είναι το B2, δηλαδή το LOWER.

Για να κατακτήσετε το άριστο επίπεδο, δηλαδή το PROFICIENCY απαιτούνται περίπου 4 χρόνια. Η διάρκεια του εκπαιδευτικού χρονοδιαγράμματος που περιγράφεται, είναι 4 διδακτικές ώρες την εβδομάδα.

Κόστος

Το κόστος για ένα πλήρες Ακαδημαϊκό έτος ανέρχεται στα 90€ το μήνα. Το ποσό καταβάλλεται κάθε μήνα και υπάρχει ειδική έκπτωση 10% αν επιλέξετε να εξοφλήσετε εφάπαξ. Παρέχονται όλοι οι τρόποι πληρωμής. Για τις μηνιαίες δόσεις δεν είναι υποχρεωτική η χρήση πιστωτικής κάρτας. 

Πτυχίο / ΑΣΕΠ / Πιστοποίηση

Όλα μας τα εκπαιδευτικά προγράμματα οδηγούν στη λήψη αναγνωρισμένων Πιστοποιητικών. Οι καθηγητές μας γνωρίζουν άριστα τον τρόπο εξέτασης και συμμετέχουν συχνά ως εξεταστές σε φορείς Πιστοποίησης.

Στα Ρουμάνικα μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 2 Πιστοποιητικών, τα οποία αναγνωρίζονται και από το ΑΣΕΠ και από τη Ρουμανία.

Τμήματα

Τμήματα δια ζώσης ξεκινούν κάθε Οκτώβριο και κάθε Φεβρουάριο ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων.

Τα ONLINE τμήματα ξεκινούν την ίδια περίοδο, δηλαδή Οκτώβριο και Φεβρουάριο, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα έναρξης στην αρχή κάθε μήνα. Έναρξη ONLINE τμήματος μπορεί να γίνει και στις αρχές Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου.

 Οι Προεγγραφές για τα τμήματα Φεβρουαρίου 2024 έχουν ξεκινήσει. Έναρξη δια ζώσης τμήματος μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2024. Έναρξη online τμήματος το αργότερο μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2024.

Σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετά την έναρξη των μαθημάτων, μπορείτε να ενταχθείτε στο τμήμα μέχρι τις 04 Μαρτίου 2024.

Προσοχή! Οι θέσεις είναι περιορισμένες καθώς σε κάθε εξάμηνο δημιουργείται μόνο ένα δια ζώσης τμήμα ανά γλώσσα. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι οι 6 σπουδαστές! 

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί να επιλέξω να μάθω Ρουμάνικα στη ΒΑΒΕΛ;

 • Γνωρίζουμε άριστα όλες τις μεθόδους εξετάσεων της Ρουμανικής μέχρι και το ανώτατο επίπεδο C2.
 • Πραγματοποιούμε, όπως και σε κάθε άλλη γλώσσα, μαθήματα σε αυστηρά ολιγομελή τμήματα με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τους 6 σπουδαστές.
 • Μαθαίνουμε πέρα από τη γλώσσα, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Ρουμανίας.
 • Χρησιμοποιούμε διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας.
 • Έμπειροι Καθηγητές αποκλειστικά Απόφοιτοι Ελληνικής και Ρουμανικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στη γλωσσολογία και παράλληλες σπουδές στο Βουκουρέστι.
 • Πολύχρονη διδακτική εμπειρία.
 • Ευέλικτα προγράμματα μαθημάτων.
 • Εκπαιδευτική και Πολιτιστική συνεργασία με Ελληνορουμανικούς Συλλόγους αναγνωρισμένους από το Προξενείο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη.
 • Φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον.

Έχετε τμήματα για εντελούς αρχάριους;

Στη ΒΑΒΕΛ υπάρχουν τμήματα για όλα τα επίπεδα. Από τον πιο αρχάριο μέχρι και τους Ρουμανόφωνους, που απλά θέλουν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους.

Παρέχονται και εξειδικευμένα προγράμματα για τους Σπουδαστές των Τμημάτων Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Τι πτυχίο θα πάρω;

Ανάλογα με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές σας ανάγκες θα πάρετε τα παρακάτω πιστοποιητικά:

 1. Το πλέον επίσημο και αναγνωρισμένο Ρουμανικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας του Ινστιτούτου Ρουμανικής Γλώσσας (ILR) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ρουμανίας. Το Atestarea cunoștințelor de limba română
 2. Το πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας του ΙΜΧΑ.

Είμαστε εδώ για οποιαδήποτε απορία