Μαμά! Πότε θα ξεκινήσω Αγγλικά;

“Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί μια ξένη γλώσσα”;

“Μήπως στα 4 είναι πολύ νωρίς και στα 12 πολύ αργά”;

“Και ποια γλώσσα είναι προτιμότερο να μάθει”;

“Μπορώ εγώ και πώς να το βοηθήσω”;

Πολλοί γονείς προβληματίζονται για την πρώτη επαφή των παιδιών με τις ξένες γλώσσες και συχνά πιέζουν τα παιδιά να μπουν σε μία γνωστική διαδικασία που ίσως δεν ανταποκρίνεται ακόμα στην ηλικία τους.

Ο λόγος που οι ειδικοί προτιμούν να είναι ένα παιδί μεγαλύτερο των 7 ετών, είναι για να έχει θεμελιωθεί ο γραπτός λόγος. Από την άλλη πλευρά, προτιμούν ένα παιδί να ξεκινά την ξένη γλώσσα πριν την ηλικία των 9 ετών για έναν άλλον πρακτικό λόγο:

Όσο πιο μεγάλο το παιδί τόσο πιο πολλές οι σχολικές του υποχρεώσεις. Συχνά όσο πιο φορτωμένο με δραστηριότητες και μαθήματα είναι ένα παιδί, τόσο πιο δυστυχές και αναποτελεσματικό είναι. Και όπως χαρακτηριστικά λέει η Αναπτυξιακή Παιδίατρος κ. Αντωνιάδου-Κουμάτου, «μην ανησυχείτε, δεν μαθαίνει καλύτερα κάποιος μια ξένη γλώσσα αν αρχίσει νωρίτερα»!

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, συνηθίζεται ένα παιδί να έχει αποκτήσει το πρώτο πτυχίο ξένης γλώσσας πριν ξεκινήσει το Λύκειο και την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ιδανικά μέχρι τότε μπορεί να έχει πάρει και ένα δεύτερο πτυχίο. Ο χρόνος προετοιμασίας για το πρώτο πτυχίο, στην αγγλική γλώσσα για παράδειγμα, είναι περίπου πέντε με έξι χρόνια, οπότε όσο καθυστερεί η έναρξη της ξένης γλώσσας, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το παιδί όταν θα δίνει εξετάσεις για το πρώτο πτυχίο.

«Ποια ξένη γλώσσα να μάθει το παιδί»;

Αναμφίβολα τα Αγγλικά είναι η γλώσσα που επιλέγουν οι γονείς να μάθει πρώτα το παιδί και είναι εύλογο. Γνωρίζοντας Αγγλικά μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με ευκολία. Μπορεί να επικοινωνεί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς και να πλουτίσει τις γνώσεις του. Επιπλέον, μιλώντας Αγγλικά, έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και συγκεκριμένα στο Διαδίκτυο που είναι η πιο σύγχρονη και πλούσια πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησης. Εξάλλου, το 80% των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο είναι στα Αγγλικά.

Με τα Αγγλικά έχει την δυνατότητα να σπουδάσει κάποτε το παιδί στο εξωτερικό και έχει και περισσότερες ελπίδες να δώσει έτσι ώθηση στην καριέρα του. Τέλος, όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντά του παιδιού (μουσική, σινεμά, υπολογιστές, χορός, επιχειρηματικότητα, ταξίδια, σπορ κτλ) τα αγγλικά είναι παντού και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Αν πάλι, αναρωτιέστε ποια άλλη γλώσσα, εκτός από τα Αγγλικά, θα είναι χρήσιμο να μάθει το παιδί, αυτή τη στιγμή τα στατιστικά δείχνουν πως οι γλώσσες «του μέλλοντος» είναι τα Ισπανικά, τα Ρωσικά και τα Τούρκικα, περισσότερο λόγω των εμπορικών σχέσεων που φαίνεται πως θα συνεχίσει να έχει η Ελλάδα με τις χώρες αυτές.

Στο Πρότυπο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Βавεл Kids είμαστε σε θέση να λύσουμε κάθε σας απορία σχετικά με τη γλωσσομάθεια του παιδιού σας και σε συνεργασία με έμπειρους και καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, να σας κατευθύνουμε προς τη σωστή διαδρομή, από όπου θα ξεκινήσει το παιδί σας το ταξίδι του στη γλωσσομάθεια!